top of page
Foto van schrijverGeert

Supergroep, 8 oktober 2024

Afgelopen dinsdag zijn er 7 partijen in de Supergroep gespeeld. De oneven speler, in dit geval Hugo, mocht tegelijkertijd Dik tegenstand bieden in een vrije partij.


Ilja speelde met wit tegen Sam en de heren openden in een Schotse partij. Al vroeg echter week Sam af van de gebaande paden:



Ilja laat hier zien dat dit niet verstandig was en speelde Lxf7+ (Dd5 was misschien nog wel sterker) Kxf7 Dd5+ en de toren op a8 ging verloren. Ilja speelde de partij vlot uit en liet Sam geen kans meer in het vervolg.


Niels speelde met wit tegen Jens en al direct vanaf de opening nam de partij een creatieve wending. Nog in de opening kwam de volgende stelling op het bord:



De loper en dame van Niels zijn op oorlogspad, maar dat is misschien toch iets te vroeg. Jens maakt daar goed gebruik van en speelt ...d7-d5! Nu staat zowel de loper als de dame van Niels aangevallen (door de loper op c8). Hoewel Niels zijn dame hier kon redden, ging de loper dus verloren. Jens had geen moeite om het volle punt binnen te halen.


Oliwier speelde met wit tegen Jack en de partij werd geopend in een klassiek Vierpaardenspel. In het vroege middenspel had Oliwier het loperpaar en daar stelde Jack een set paarden tegenover. Mijn gevoel was dat de partij ongeveer in evenwicht stond. Maar toen ik een paar minuten later weer rondliep zag ik dat Jack een volle dame had verloren. Dat verlies kwam hij natuurlijk niet meer te boven tegen Oliwier.


Jun Ru speelde met wit tegen Sid. Op deze partij had ik mij verheugd. Beide spelers zijn nieuw dit seizoen in de Supergroep en maken een goede indruk. Eerste verbazing in de partij was al dat Jun Ru opende in een Réti verdediging (startend met Pf3). De volgende stelling kwam in de partij op het bord:




Hier staat Jun Ru beter vanwege de opgespeelde pionnen op Sid's koningsvleugel. De beste voortzetting voor Jun Ru is waarschijnlijk Lxe5 fxe5 Df6. Maar Sid dacht iets beters te zien en speelde c3 dxc3 bxc3 en na even denken sloeg Sid doodleuk op c3 met zijn loper:



Goed gezien! Jun Ru begon van verbazing te lachen en inderdaad kan hij de loper niet slaan vanwege ...Dd4+. Maar goed, Jun Ru staat dan wel een pion achter, hij heeft het loperpaar, een mooi centrum en hele actieve stukken. Toch besloten beide heren een aantal zetten later tot remise.


Pepijn speelde met wit tegen Cederick. De heren vingen hun partij aan in een Italiaanse opening. Pepijn zette een mooie koningsaanval op en offerde een stuk tegen 2 pionnen. Maar om daar iets mee te kunnen moest hij dus eerst die koningsaanval "overleven":



Hier had Cederick het beste iets van ...Tae8 kunnen spelen om zoveel mogelijk stukken af te ruilen. Maar in plaats daarvan verdedigde hij iets te passief met ...Dg7 Dg5 Tae8:



En hier kwam Pepijn met een hele mooie serie zetten op de proppen: Txh5+! Lxh5 Dxh5+ Kg8 Tg6. Cederick schrok hier zo van dat hij het vervolg niet meer op z'n normale niveau speelde en Pepijn haalde het volle punt binnen.


Sybren speelde met wit tegen Nimai en de heren begonnen aan hun partij met een Siciliaanse opening. In de opening en het middenspel ging het lang redelijk gelijk op. Maar toen de partij een dubbel toreneindspel inging had Sybren twee pionnen meer. Nimai weerde zich echter kranig en liet in het eindspel zien dat je hem niet moet onderschatten. Toen de beide sets torens waren afgeruil stond het inmiddels gelijk. Maar de koning van Nimai was actiever. En dat is in een pionneneindspel van levensbelang!



Hier is Nimai aan zet en bij een goede verdediging van wit is dit niet meer dan een remise. Maar Sybren had misschien het idee dat het hopeloos was!? De partij ging verder met ...Kg5 Kc3 Kc5:



En als Sybren hier de zet Kd3 speelt dan kan Nimai niet verder komen. Maar in plaats daarva speelde Sybren Kc2 en Nimai aarzelde niet en speelde Kd4! Hiermee gaat de e-pion van Sybren en de partij verloren.


De langste partij van de avond was die van Aren (met wit) tegen Dhruv. De twee spelers bovenaan in het klassement maakten er een mooie partij van! Ze openden in een Schots vierpaardenspel. Naarmate de partij vorderde kwam Aren steeds ietsje beter te staan.



Zoals in deze stelling met Aren aan zet. Hoewel hij beter staat is het toch niet eenvoudig om dit uit te buiten want Dhruv verdedigt goed. Een paar zetten later komen we dan in deze stelling:



Hier wint Aren dan uiteindelijk een pion met Lxh6. Uiteindelijk kwamen de heren in een pionneneindspel terecht waarin Aren aan het langste eind trok.


Uitslagen:

Ilja - Sam 1 - 0

Niels - Jens 0 - 1

Oliwier - Jack 1 - 0

Jun Ru - Sid 1/2 - 1/2

Pepijn - Cederick 1 - 0

Sybren - Nimai 0 - 1

Aren - Dhruv 1 - 0


Stand:

1 Aren 5,5 uit 6 (92%)

2/3 Dhruv en Hugo 3 uit 4 (75%)

4 Pepijn 2 uit 3 (67%)

5/6/7 Ilja, Sid en Jun Ru 3,5 uit 6 (58%)

8 Nimai 3 uit 6 (50%)

9/10 Casper en Jens 2,5 uit 5 (50%)

11 Sam 1,5 uit 4 (38%)

12/13 Sybren en Oliwier 2 uit 6 (33%)

14 Cederick 1 uit 3 (33%)

15 Niels 1 uit 6 (17%)

16 Jack 0,5 uit 4 (13%)






bottom of page