top of page
Foto van schrijverDik

Supergroep, 3 september 2024

Een nieuwe competitie is begonnen. Van de oude supergroep zijn nog maar zeven spelers over. Dat is een beetje weinig, dus was er veel ruimte voor nieuwe spelers,

Dat zijn (in alfabetische volgorde) :

Nimai Bharos

Niels Eefting

Sam Moeri (broer van Casper)

Pepijn Roeffen

Siddhant Sajit Nair (hier kortweg aangeduid als Sid)

Jun Ru Stenuit

Oliwier Wosczak


Alle oude supergroepers speelden tegen een nieuwkomer. Ze wonnen met 6,5-0,5,

maar dat wil niet zeggen dat de gepromoveerde spelers niet in de supergroep thuis

horen. Sommige van hen lieten opmerkelijk goed spel zien.


Sam speelde met wit tegen Dhruv en koos op de vierde zet in het tweepaardenspel voor Pg5. Als zwart die opening niet goed kent kan dat groot voordeel voor wit opleveren. Maar Sam had de pech dat Dhruv de opening uitvoerig heeft doorge-nomen met trainer Jop Delemarre. Voor zwart zitten er ook veel trucs in en binnen korte tijd stond Dhruv twee stukken voor. Daarna won hij nog meer materiaal en de partij.


Nimai (gepromoveerd uit de damegroep, de anderen uit de koningsgroep) koos voor het Schots tegen Ilja. Hij bouwde zijn partij bekwaam op en gebruikte zijn bedenktijd goed, maar door een pionvorkje raakte hij een stuk tegen een pion achter. In het eindspel was dat nog zo. Ilja had er nog de nodige moeite mee, maar won uiteindelijk wel, doordat zijn loper de goede kleur had (van het hoekveld waar zijn randpion moest promoveren).


Hugo speelde met wit Spaans tegen Niels, die erg voorzichtig was. Daardoor kreeg Hugo meer ruimte en via een aanval op een gepend stuk won hij een paard. Niels wist daar geen gevaarlijke acties tegenover te stellen. In het eindspel had Hugo een vrije

h-pion die ongehinderd naar de overkant kon lopen. Dat was natuurlijk genoeg voor de overwinning, maar Hugo rekte de partij nog even door nog een tweede dame te halen. Dat vergroot de kans op pat, maar zo ver liet Hugo het niet komen.


Pepijn tegen Casper was een Franse partij. Casper won al betrekkelijk snel al een kwaliteit en had vrijwel de hele partij het initiatief. Toen Casper een kwaliteit en drie pionnen voor stond gaf Pepijn terecht op.


Jens had het moeilijk tegen Oliwier, die agressief speelde en een kwaliteit en een pion voor stond in het eindspel. Maar Oliwier was te veel bezig met de aanval en lette niet goed op zijn verdediging. Hij had tijdig een gaatje voor zijn koning moeten maken. Nu werd hij op de onderste rij mat gezet. Sneu, maar hopelijk een goede les.


De partij tussen Sybren en Jun Ru ging van begin tot eind gelijk op. In het eindspel hadden beide spelers een toren en zes pionnen. Ze probeerden nog wel het een en

ander, maar er was geen doorkomen aan en remise was het onvermijdelijke resultaat.


De langste partij van de avond (ruim anderhalf uur!) was die tussen Sid en Aren. Het was een ingewikkelde partij op goed niveau, waarin weinig werd afgeruild. Aren gebruikte veel tijd en kwam in tijdnood. In die eindfase kwam het tot een afwikkeling die Aren een niet tegen te houden vrijpion opleverde. Dat gaf de doorslag, maar Sid kan terugzien op een prima debuut in de supergroep.

Uitslagen eerste ronde :

Sid - Aren 0-1

Nimai - Ilja 0-1

Pepijn - Casper 0-1

Hugo - Niels 1-0

Sam - Dhruv 0-1

Oliwier - Jens 0-1

Sybren - Jun Ru 0,5-0,5

bottom of page