top of page
Foto van schrijverGeert

Supergroep 10 september 2024

Afgelopen dinsdag werd de tweede ronde van de Supergroep gespeeld. Het is nog steeds even aftasten hoe de krachtsverhoudingen liggen. Zoals Dik vorige week al schreef lijken de ervaren Supergroepers nog iets sterker dan de nieuwkomers. Maar ook de nieuwe sterren scoren al punten.


Sam speelde met wit tegen Niels en de partij begon in een geweigerd Damegambiet waarbij Sam direct zelf op d5 sloeg, wat vrij ongebruikelijk is. Sam kwam een hele berg pionnen achter, 5 stuks wel te verstaan! Maar vervolgens raakte Niels zijn dame kwijt en gaf direct op.


Casper speelde met wit tegen Sybren in een Evans gambiet! Het lijkt erop dat de openingen dit seizoen wat meer variatie kennen, een leuke ontwikkeling. Net uit de opening is Casper aan zet in deze stelling:



Het beste lijkt hier om dameruil uit de weg te gaan en met Dc4 zwart te verhinderen te rokeren. Casper koos hier voor de dameruil op e7. Wel lef, met één pion achter. Een aantal zetten later zien we dat hij ook een goed plan had:



Casper is hier aan zet en hij speelt Ph4! Het paard op d6 zorgt er al voor dat zwart zijn ontwikkeling heel moeilijk voor elkaar krijgt en het andere paard dreigt nu een kwaliteit op g6 te winnen. Sybren moest kort hierna het hoofd buigen.


Dhruv speelde met wit tegen Cederick. Vanuit het Italiaans kwam de partij in een soort van Schots gambiet uit:



Dhruv besluit hier heel creatief tot Lxf7+ Kxf7 Pg5+ Ke8 en wint nu het stuk terug met Dg4. Vervolgens kwamen er allemaal zaken op het bord die mij wat te wild leken, maar die wel amusant waren om te zien! Ergens in het tactische steekspel verloor Cederick vervolgens een vol stuk en nadat hij ook nog een paardvork tegen kreeg moest hij opgeven.


Aren speelde met wit tegen Oliwier. De partij werd in het Siciliaans geopend, maar transponeerde naar een Franse doorschuifvariant. In plaats van dat hij de druk op d4 hield, besloot Oliwier de c5-pion snel door te schuiven naar c4:



Vorig seizoen heeft Ilja zo'n opzet met zwart ook eens geprobeerd, maar zwart heeft weinig spel op de damevleugel terwijl die koningsaanval van wit heel eenvoudig op gang komt. Oliwier voelde dat ook wel aan. Aren staat veel beter in deze stelling, met die half-open g-lijn. Hier ging Oliwier diep nadenken en speelde ...Lg5!? om de g-lijn weer te sluiten. Wel creatief, maar de aanval van Aren was nog niet helemaal gestopt en Oliwier kwam een stuk achter. Dat was natuurlijk te veel tegen Aren.


Jun Ru speelde met wit tegen Jack. Jun Ru speelde een populaire Londen opening en Jack hield de stelling in de opening wel in evenwicht. De beide heren ontwikkelden hun stukken mooi. Ergens in het middenspel verloor Jack een volle toren. Er werd nog lang doorgespeeld, maar de zege van Jun Ru kwam niet in gevaar.


Jens speelde met wit tegen Nimai en er kwam een Spaanse ruilvariant op het bord. Ook weer iets dat ik niet eerder heb gezien in de Supergroep, hulde! Jens besloot in het begin van het middenspel een loper te offeren en kreeg daarvoor een koningsaanval terug:



Maar Nimai had goed verdedigd en Jens kwam er niet echt doorheen. Jens besloot al zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren te dirigeren, maar Nimai bleef rustig en verdedigde prima. Hij koos steeds met een zekere hand voor hele solide voortzettingen en won de partij.


Ilja speelde met wit tegen Sid en deze partij gaat volgens Dik de geschiedenisboeken in als de langste in de Supergroep tot nu toe. En als iemand dat kan weten, dan is Dik het wel! De partij duurde dus vanaf half acht tot een paar minuten voor 9 uur! Het was een partij die alle kanten uit ging.


De partij werd geopend in het Schots. Ilja kreeg een pion op e5 die Sid belemmerde in zijn ontwikkeling. Ilja besloot om lang te rokeren en een koningsaanval te starten met h2-h4. Sid won een stuk, en leek op weg naar de winst. Echter in het eindspel won Ilja plots via een mooie truc een volle toren! Inmiddels stond het toen:

Ilja: Toren + Loper + 2 pionnen

Sid: 2 Lopers + 5 pionnen

Al met al een leuke materiaalverhouding dus. Maar toen verloor Sid ook nog één van zijn lopers. Toch was de partij nog niet helemaal voorbij, want Sid had inmiddels 3 ver opgerukte pionnen:



Sid speelt hier ...g3+, maar na Kg2 Lg4 speelde Ilja Lf3 en zijn de pionnen van Sid toch wel tegengehouden. Uiteindelijk won Ilja. Een beetje sneu voor Sid die nu twee goede partijen heeft gespeeld, maar nog puntloos is. Maar dat zal wel gaan veranderen gezien zijn spel.


Uitslagen:

Sam - Niels 1 - 0

Casper - Sybren 1 - 0

Dhruv - Cederick 1 - 0

Aren - Oliwier 1 - 0

Jun Ru - Jack 1 - 0

Jens - Nimai 0 - 1

Ilja - Sid 1 - 0


Stand Supergroep na 2 ronden:

1. t/m 4. Casper, Dhruv, Aren en Ilja 2 uit 2 (100%)

5. Hugo 1 uit 1 (100%)

6. Jun Ru 1,5 uit 2 (75%)

7. t/m 9. Jens, Sam en Nimai 1 uit 2 (50%)

10. Sybren 0,5 uit 2 (25%)

11. t/m 13. Pepijn, Cederick en Jack 0 uit 1 (0%)

14. tm 16. Oliwier, Sid en Niels 0 uit 2 (0%)


bottom of page