top of page
Foto van schrijverDik

Supergroep, 1 oktober 2024

Het was mijn bedoeling om Aren en Dhruv, de enige twee spelers met een 100%-score, tegen elkaar te laten spelen, maar Dhruv was afwezig, net als vorige week.

Aren speelde nu tegen Ilja, die zoals gewoonlijk koos voor het Siciliaans. Aren reageerde hierop met 2. c2-c3. De beste zet voor zwart is dan Pg8-f6, maar dat speelde Ilja op de derde zet, na 2. d7-d6. Aren wist goed te profiteren van de zwakke plekken in Ilja's stelling. Hij kwam een kwaliteit en twee pionnen voor te staan, maar zijn toren op a1 en paard op b1 stonden toen nog altijd in de beginstelling. Ilja gebruikte wel al zijn stukken, liet ze goed samenwerken en wist er nog remise uit te slepen.


Na vier nederlagen behaalde Niels zijn eerste overwinning in de supergroep en wel tegen Jack. Na een vierpaardenspel-opening ging Niels al gauw in de aanval, maar nadat alle lichte stukken van het bord waren verdwenen had hij nog geen voordeel bereikt. Jack leek te gaan winnen toen hij de dame van Niels in een moeilijke positie had gebracht. Helaas voor Jack koos hij voor de verkeerde voortzetting, waardoor Niels een dame tegen een toren wist te winnen en het volle punt binnenhaalde.


Casper speelde het Evans-gambiet tegen Sid, maar niet volgens het boekje. Hij zag zijn gambietpion niet terug, raakte in de verdediging en verloor eerst een paard en daarna nog een loper, waarna Sid het netjes afmaakte.


Jens en Sybren kozen ook voor het vierpaardenspel en waren allebei niet bang om aan te vallen. Het gevolg was een levendige partij. Echte fouten werden er niet gemaakt zodat de stelling in evenwicht bleef. Sybren had aan het eind wel een pion meer, maar was tevreden met remise.


Hugo kreeg te maken met de Scandinavische opening van Jun Ru. Hij bouwde een solide stelling op en kreeg het initiatief. Even leek het erop dat zijn dame op h5 ingesloten zou worden, maar Hugo vond een creatieve oplossing, die zelfs een koningsaanval inleidde. Hugo won een stuk door een dubbele aanval, daarna ook nog een dame tegen een toren, waarna de eerste nederlaag van Jun Ru een feit was.


Oliwier en Nimai speelden een onregelmatige variant van het Siciliaans. Oliwier kwam niet tot de rochade, maar nadat de dames waren afgeruild was dat niet zo erg meer. In het eindspel had Nimai een kwaliteit en een pion meer. Oliwier won nog wel een pion terug, maar kon de promotie van een andere pion niet tegenhouden. Daardoor moest hij zijn loper inleveren. Nimai hield een toren en een pion over en won.


Op de foto Max Euwe, de enige Nederlandse wereldkampioen schaken (1935-1937).

Uitslagen vijfde speelavond :

Aren - Ilja 0,5-0,5

Jack - Niels 0-1

Casper - Sid 0-1

Jens - Sybren 0,5-0,5

Oliwier - Nimai 0-1

Hugo - Jun Ru 1-0


Stand :

1. Dhruv 3 uit 3 (100%)

2. Aren 4,5 uit 5 (90%)

3. Hugo 3 uit 4 (75%)

4. Jun Ru, Sid 3 uit 5 (60%)

6. Casper, Ilja 2,5 uit 5 (50%)

8. Sam 1,5 uit 3 (50%)

9. Cederick, Pepijn 1 uit 2 (50%)

11. Nimai, Sybren 2 uit 5 (40%)

13. Jens 1,5 uit 4 (37,5%)

14. Niels, Oliwier 1 uit 5 (20%)

16.Jack 0,5 uit 3 (16,7%)

bottom of page