Soms denk je: wat is dat schaken toch een snertspel. Vooral als je een slechte partij achter de rug hebt denk je dat wel eens. Maar de volgende keer is het weer koek en ei. En dan gaat je tegenstander in de soep. Welke bestanddelen moeten er in die soep? Dreigen, het opzetten van een mataanval, materiaal winnen, ruimte winnen, gunstig ruilen en het afbreken van de pionnenstructuur, bijvoorbeeld. Het komt allemaal in de les aan bod. Vraag het anders aan je trainer.
Afgelopen zaterdag kookte ik erwtensoep en ik kan het nooit laten om van winterwortel en selderij ook nog iets anders te maken dan soep.
Misschien denken jullie dat ik die schaakstukken eigentandig bij elkaar heb geknaagd, maar dat is niet zo. Ik gebruikte een schillenmesje. Erg mooi geworden zijn ze niet. Nathaniel Cooke, de 19e eeuwse uitvinder van de Staunton schaakstukken, zou zich omdraaien in zijn graf als hij dit kon zien. Voor het oplossen van het vraagstuk, dat in dit plaatje verstopt zit, geef ik dus maar de stand: Wit: K g1, D d2, T d1; pi a4, b2, c2, f2, g2, h2. Zwart: K c8, D g6, T h8, pi a6, b7, c7, e5, f6, f7, h3.
Vraag 1: Kan wit mat geven door eerst Dd7+ te spelen? Vraag 2: Stel dat de zwarte pion niet op a6, maar op a7 staat, kan wit dan mat geven in drie zetten?
Succes!
Arno